TRENDSETTEN IN 2022
by Team Dutchgraph
03/01/2022

Het begin van een nieuw jaar start vaak met nieuwe plannen, frisse ideeën en goede voornemens. Men stelt nieuwe doelen op en besluit samen waaraan het bedrijf dit jaar gaat werken om te groeien, te verbeteren en slimmer te worden. Daarvoor is het leuk én verstandig om op de hoogte te zijn van belangrijke trends en ontwikkelingen. De wereld verandert immers in hoog tempo en het is zaak om bij te blijven als ondernemer!

Welke onderwerpen komen aan bod?

Onze graficus, tekst chef, marketing magiër en development doerak hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor 2022 voor jullie op een rijtje gezet. Dit kun je verwachten in ons blog:

MARKETING //
COPYWRITING //
GRAPHIC DESIGN //
DEVELOPMENT //
INBOUND //
EMOTIONS //
RISO PRINT //
ANIMATIES //

Invloedrijke marketingtrends voor ‘22

Om het gezicht van je bedrijf aan de wereld te tonen is het van belang om aan marketing te doen. Dit klinkt droogjes maar wil niks anders zeggen dan dat je actief moeite doet om jouw product of dienst met de wereld te delen. Als gepassioneerde ondernemer sta je natuurlijk achter je visie, je product of dienst en weet je als geen ander wat jouw meerwaarde is ten opzichte van de concurrent. Met kennis van de drie meest belangrijke marketingtrends van het aankomende jaar ben je de concurrent nét dat stapje voor!

Inbound marketing wordt nóg belangrijker

Vroeger schreeuwde men van de daken wat uniek was aan hun producten of diensten in de hoop dat mensen zich daardoor aangetrokken voelden. Tegenwoordig zien we dat ‘inbound marketing’ een steeds grotere rol speelt in het communicatielandschap. Dat betekent: je doelgroep door en door kennen, weten waar zij behoefte aan hebben én ze hier vervolgens zo goed mogelijk mee verder helpen.

In 2022 wordt deze ‘inbound marketing’ trend nog belangrijker. Door de pandemie zijn mensen bewuster gaan leven, staan ze veel langer stil bij het kopen van een nieuw product én hebben zij meer tijd om zich in rust te oriënteren. Het is dus essentieel om te investeren in een klantrelatie waarbij vertrouwen én het bieden van waardevolle, dienende informatie op #1 staat.

Om je communicatie hierop toe te spitsen stel je de volgende vragen aan jezelf of aan je team van medewerkers:

  • Kan ik benoemen aan welk product of dienst mijn klant écht behoefte heeft, buiten ons eigen aanbod?
  • Kan ik twee uitdagingen noemen die spelen in het leven van mijn klant en geef ik hier genoeg aandacht aan?
  • ‘Gemiddelde’ content zal niet presteren als er over hetzelfde onderwerp ook ‘uitstekende’ content wordt gemaakt. Waar hoor ik bij?

Met een eerlijk antwoord op deze vragen weet je waar je doelgroep behoefte aan heeft en waar je staat met je merk. Daar kun je vervolgens je plannen en strategie op aanpassen. Plan hier een brainstormsessie over in, geef er aandacht aan en zorg dat je de concurrent een stap voor bent in 2022!

Data = de sleutel tot succes

Iedere organisatie verzamelt data, soms zelfs onbewust! Is bij jullie bekend welke data beschikbaar is en hoe je deze inzet om je klant nóg beter te begrijpen? Zo niet, it is time to start! De komende jaren zorgt de nieuwe privacywetgeving ervoor dat op data gebaseerde marketing een specialisme is dat veel vakkennis vraagt! Het helpt om een betrokken expert te hebben die de route uitstippelt in de dichtbegroeide jungle van datamarketing!

Hierdoor komen verbeterpunten aan het licht op basis van feiten. Onderzoek bijvoorbeeld hoeveel contactmomenten plaatsvinden vóórdat een klant een aankoop besluit te doen. Of welke contactmomenten leiden tot een afspraak. Kijk vervolgens via welke kanalen dit contact verloopt. Zo krijg je inzicht in welke kanalen het meest rendabel zijn en zorgt de verdeling van je marketingbudget voor een hogere conversie!

Om een start te maken kun je de volgende vragen stellen aan jezelf of je team:

  • Richt iemand zich in onze organisatie op data marketing?
  • Via welke programma’s en software verzamelen wij data?
  • Maken we al gebruik van deze verzamelde data?
  • Besteden we met regelmaat aandacht aan data en doen we daar iets mee?

Tip! Timmer je online marketingstrategie voor 2022 niet helemaal dicht. Plan nu alvast tijd in om het gedurende jaar in te spelen op actuele trends en nieuwe inzichten die naar boven zullen komen tijdens data-analyses.

Automatiseren staat gelijk aan investeren

Veel organisaties besteden regelmatig een groter budget aan het automatiseren van marketing dan het inhuren van uitvoerend marketingpersoneel. Dat gebeurt vooral bij grote bedrijven. Dit komt omdat belangrijke schakels uit hun marketingstrategie softwarematig aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De inzichten uit deze data-analyse is hierdoor vaak beter, nauwkeuriger en meer inclusief voor de gehele organisatie.

Maar let op! Deze methode is essentieel indien je grote hoeveelheden data en informatie wil gebruiken én inzetten. Om deze inzichten om te zetten in een concrete, uitvoerbare marketingstrategie heb je creatieve geesten nodig die deze vertaalslag kunnen maken. Het vinden van de juiste balans tussen data en creativiteit is daarbij van cruciaal belang. Marketing automation is een vak apart en later dit jaar wijden we daar een compleet blog aan. Stay tuned!

Copywriting trends in ‘22

Wat veel mensen niet weten is dat het schrijven van ‘copy’ specifiek is toegespitst op het schrijven van ‘wervende’ teksten. Copywriting is dus van groot belang indien je wil groeien, je doelgroep wil bereiken of een nieuwe dienst/product wil introduceren. Om ervoor te zorgen dat je teksten helemaal ready zijn voor 2022 zetten wij wat copywriting trends op een rijtje voor je!

Google te vriend houden: SEO

Iedereen doet het, iedereen weet het. Je overweegt een aankoop of twijfelt over een dienst die je wilt afnemen. Je gaat naar Google en daar begint je zoektocht naar een partij die de juiste kennis in pacht heeft én die betrouwbaar overkomt. Op beide vlakken liggen prachtige kansen voor jou als merk om hierop in te spelen. Dat lukt alleen indien je teksten aansluiten op de zoekvraag, het zoekwoord en je teksten van hoge kwaliteit zijn.

Zoekwoordenonderzoek en landingspagina’s

Iedere zoekmachine is dol op actieve websites. Google houdt ervan op het moment dat een bedrijf moeite doet door haar website updates te geven met nieuwe informatie, nieuwe blogs en extra landingspagina’s. Een landingspagina is een pagina op je website die wordt toegespitst op één zoekwoord met bijhorende zoekintentie. Weten waarom iemand zoekt naar een specifieke term zorgt ervoor dat jij het passende antwoord kunt bieden!

Om hierachter te komen kun je een zoekwoordenonderzoek laten doen. Dat toont aan welke zoekwoorden mensen intypen bij Google en wat ze hopen te vinden (de zoekintentie). Je kunt op basis van deze informatie de landingspagina’s ontwikkelen die een antwoord bieden op deze zoekintentie. Het is echter wél van groot belang om teksten van hoogwaardige kwaliteit te plaatsen op een landingspagina.

Want veel mensen denken helaas nog steeds dat het loont om een zoekwoord 30x op een pagina terug te laten komen. Google schotelt graag complete, volledige en interactieve informatie voor. Hoe beter jouw teksten in elkaar zitten, hoe beter Google dat erkent als een betrouwbare informatiebron. Een lang, kwalitatief blogbericht met veel informatie doet het dus beter dan een salespagina waarin een zoekwoord eindeloos herhaald wordt.

Albert Einstein
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Terug naar de emotie

Een andere trend die we zien is de ontwikkeling van Artificial Intelligence technologie. De Smart Home speakers, chatbots en ook Siri wordt steeds beter en snapt steeds beter wat we bedoelen. Ze beloven ons een snel en efficiënt antwoord. Veel copywriters vrezen hierdoor voor hun werk en hun toekomst. Gelukkig levert het ook kansen op! De geschreven scripts voor deze AI-toepassingen moeten natuurlijk ook van hoogwaardige kwaliteit zijn!

Daardoor stippen we gelijk een andere trend aan. ‘Thoughtfull Copywriting’. Mensen hebben dankzij de pandemie meer tijd en nemen ook langer de tijd om aankoopbeslissingen te maken. Hier moet je als bedrijf sensitief mee omgaan. Ook is de behoefte aan ‘écht’ contact toegenomen door de pandemie. Hierdoor is het raadzaam om te communiceren in vormen zoals wij en ons, in plaats van jij en ik.

Copy wordt informatiever

Ook heeft de pandemie gezorgd voor meer thuiswerkende mensen en meer geschreven communicatie op afstand. Zowel in notulen en briefings als in algemeen e-mailverkeer: wordt informatie zorgvuldiger gedeeld. Men denkt meer na over hoe het opgeschreven wordt en hoe het over komt. In geschreven woord worden processen beter op papier gezet en het is dus van groot belang dat jij als bedrijf net zo volledig communiceert.

Grafische trends in ‘22

De wereld van grafisch ontwerp, inclusief bijhorende trends, is continue in beweging. Nieuwe kleurenpaletten, andere vormen van typografie en zelfs architectuur-trends hebben invloed op het grafisch ontwerp dat mensen prikkelt en inspireert. Het is slim om hiervan op de hoogte te zijn en hier tijdig op te anticiperen. Het voorkomt dat je merkuitstraling achterloopt en dat je doelgroep zich niet meer aangesproken voelt. Welke trends zijn in ’22 van belang?

Sweet looking colors

Omdat we continue bestookt worden met reclame-uitingen en communicatieboodschappen moeten grafisch ontwerpers zorgen voor een design dat opvalt. Het wordt namelijk steeds moeilijker om iets te ontwerpen dat boven de rest uitspringt. Talloze designers doen hun best om uitingen, websites en apps te ontwerpen die in één oogopslag je aandacht grijpen.

We zien hierdoor een trend ontstaan waarbij felle, vrolijke kleurencombinaties erg in trek zijn. De levendige kleurenpaletten doen ons denken aan snoepgoed, de kermis en andere felle kleuren. Wil je flink opvallen? Dan is het de kunst om deze kleuren zo te combineren dat het lekker opvalt, zonder dat het té intens wordt. Je wilt tenslotte niemand afschrikken!

Graphic-Design-Trends-2022-Example-08

Riso Print Style

Ook zien we een terugkomende trend in Riso-afdrukstijl. Een Risoprint apparaat werd vroeger gebruikt om middels verschillende stencils snel én direct meerdere afdrukken te maken. Scholen, kerken en veel kleine ondernemers hadden zo’n apparaat staan om te besparen op drukwerk en om snel te kunnen schakelen. De reden dat het nu zo populair aan het worden is heeft te maken met de typische uiterlijke kenmerken van een Risoprint.

Doordat het een Risoprinter meerdere lagen kleur over elkaar heen drukt middels verschillende stencils kunnen imperfecties optreden. Dat kan zeer verrassende uitkomsten opleveren! Dat, gecombineerd met het ‘groezelige’ effect dat deze druktechniek oplevert, maakt dat het voor ontwerpers een stijl is die ons met nostalgie aan vroeger doet denken.

riso-print-style-Graphic-Design-Trend-in-2022

Art Deco

Een andere opvallende trend is de ‘Art Deco’ trend. We zien dit terug in veel winkel- en restaurant interieurs en die stijl vindt daardoor ook haar weg naar grafisch ontwerp. Het ‘Art Deco’ tijdperk draaide om klasse, de opkomst van de machine en gestroomlijnde, slanke geometrie. Kortom: Art Deco bestaat uit strakke lijnen, symmetrie en een eenvoudige maar doeltreffende esthetiek. Denk aan de stijl van ‘The Great Gatsby’. Word jij hier helemaal warm van? Dit is hét moment om voor deze stijl te gaan!

Metropolis-bar-branding-design-2022

Development trends in ’22

Ook in de wonderlijke wereld van code, websites en development zijn belangrijke trends relevant voor het tot leven brengen van jouw merk. Om een state-of-the-art website te creëren is het belangrijk om hier rekening mee te houden! Van de performance en de animaties op een website tot het gebruiken van push-notificaties op je website: dit zijn development trends waar je zeker mee te maken gaat krijgen in 2022.

Make it move!

Dat de gemiddelde internetbezoeker snel verveeld raakt is algemeen bekend. Hoe zorg je er dan voor dat iemand tóch geboeid blijft bij het bezoeken van je site? We zien momenteel een enorme stijging in websites die gebruik maken van animaties, transities en bewegingen in het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan hoe Apple haar nieuwste iPhone presenteert. Al scrollend neemt het webdesign je mee op avontuur.

Om een soepele ervaring te bieden is het van belang dat de snelheid van je website on point is. Ook voor de ranking in Google is dat van belang. Een development trend die we steeds vaker zien is het gebruiken van afbeeldingen in de vorm van een WebP bestand in plaats van de klassieke JPEG. Dit nieuwe bestandsformaat maakt afbeeldingen 25% tot 34% kleiner in de hoeveelheid KB dan een JPEG-bestand, zonder kwaliteit te verliezen. Dat is gunstig voor de snelheid van je website en het zorgt voor een betere Google ranking.

Wel of niet pushen?

Je ziet het steeds vaker verschijnen op websites. Een melding met de vraag of de website in kwestie ‘push berichten’ mag sturen naar je apparaat. Dat betekent dat de website je een melding kan sturen in je browser net zoals apps op je telefoon dat doen. Voor bedrijven is dit een mooie kans om te communiceren met de bezoeker. Maar het kan ook als opdringerig opgevat worden.

In conclusie

Na al deze informatie zal het geen verrassing zijn. De wereld van branding, design en web development is constant in beweging en zorgt voor innovatie, frisse stijlen en nieuwe creativiteit. Op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen is key indien je een toekomstbestendig merk of website wilt neerzetten. Mocht je willen sparren om te kijken wat bij jou past en hoe je bovenstaande info goed kunt inzetten: onze deur staat open!