WAT KOST EEN WEBSITE?
by Team Dutchgraph
08/03/2023
wat kost een website

In de wonderlijke wereld van websites is álles mogelijk. Het is dus niet vreemd dat de prangende vraag bovenaan dit artikel talloze antwoordmogelijkheden heeft. Een website die hoofdzakelijk informatie biedt en dient als een visitekaartje voor je bedrijf kost bijvoorbeeld aanzienlijk minder dan een technisch gecompliceerde website met een inlogsysteem. Onder andere het doel van je website, de beoogde doelgroep en het formaat bepalen het budget dat vrijgemaakt moet worden. Zo zorg je voor een website die ook écht effect heeft en in the end meer omzet oplevert.

 

Wat kost een professionele website?

Op basis van een website met een Home, Over Ons, Diensten/Product, Blog en Contact pagina ben je +/- het volgende kwijt voor een website:

  • Doe-het-zelven: € 0,- tot € 150,-
  • Freelancer: € 250,- tot € 1500,-
  • Een professioneel bureau € 1500,- tot € 3000,- en meer.
NEW OFFICE //
NEW CULTURE //
TRADEMARK //
ORANGE //
DUTCH //
CREATIVE WORKSPACE //
ART GALLERY //
MAKERS STUDIO //

Bij het maken van meerdere pagina’s of gecompliceerde functionaliteiten kunnen deze kosten hoger uitvallen. Zoals eerder aangegeven is het lastig om een exacte prijs te bepalen voor een nieuwe website, omdat het van zoveel factoren afhankelijk is. Mochten hierdoor vragen ontstaan, stel ze dan gerust via onze contactpagina of lees hieronder verder!

Zelf aan de slag?

Net als bij de kosten voor een logo lopen de mogelijkheden voor een website erg uiteen. Je kunt een professional inhuren, maar je kunt ook zelf aan de slag via platforms als Wix, WordPress of Squarespace. Je installeert een thema, vult deze met content in de vorm van tekst en afbeeldingen en voilà: je nieuwe website is online. Uiteraard betaal je voor een domeinnaam, het ‘hosten’ van je website en het weghalen van eventuele reclame. Maar niet voor het ontwerpen, schrijven of bouwen van een nieuwe website.

Let wel op! Om een website te bouwen die geld oplevert is het van belang dat je begrijpt hoe mensen zich gedragen online. Waar haken ze op af? Waar klikken ze op? Hoe zorg je voor een logische site waarop mensen niet verdwalen? Om dat te voorkomen is vakkennis nodig die je moet kunnen toepassen. Ga je zelf een site maken? Dan ben je geld kwijt aan je hosting en het weghalen van reclame en betaal je € 0,- voor het maken van je website. Het kost alleen heel veel tijd en vraagt veel kennis. En deze tijd kun je ook in je bedrijf stoppen!

Freelancer / ZZP’er

Ben je bereid om te betalen voor vakkennis, maar heb je geen groot budget of wil je niet de hoofdprijs betalen, dan kun je kiezen om samen te werken met een freelancer. Die heeft doorgaans gestudeerd en kan belangrijke vakkennis in de praktijk toepassen. Afhankelijk van met wie je in zee gaat, heeft een freelancer de nodige ervaring en een netwerk waarin eventueel gevraagd kan worden om hulp bij uitdagende vraagstukken.

Aan een samenwerking met een freelancer zitten ook risico’s. Het bestaan en bijhouden van je website is dan afhankelijk van één persoon. Zorg dat je vooraf goede afspraken maakt hierover. Wat gebeurt er zodra de freelancer (langdurig) ziek wordt? Kun jij te allen tijde ook zelf bij de content op je website? Welke expertises kan deze freelancer bieden en wat is het toekomstplan van je website? Zorg ervoor dat je niet verrast wordt door onnodige issues die van tevoren met gemak getackeld kunnen worden.

Professioneel bureau

Op het moment dat je website je primaire verkoopkanaal of belangrijk voor de communicatie is, zijn de risico’s groter indien het misgaat. Door te kiezen voor een professioneel bureau met meerdere expertises onder één dak is de kans significant kleiner dat je voor problemen komt te staan bij onverwachte tegenslagen. Ook is de kans veel groter dat de bouw, uitstraling, indeling en content van de website beter op elkaar aansluit.

Consistentie = key bij het bereiken van je doelgroep. Door samen met een professioneel bureau aan je website te werken word je meegenomen in dit proces. Zo’n bureau fungeert niet alleen als websitebouwer, maar ook als “merk bewaker”. Zo’n bureau zorgt ervoor dat de bepaalde stijl – met bijhorende doel – consistent doorgevoerd wordt, zodat deze doelen ook daadwerkelijk bereikt worden.

Afhankelijk van het budget, het doel, de content en functionaliteiten van je website wordt in overleg bepaald wat voor jou de beste weg is. Het ‘from the ground up’ coderen van je website kost normaliter veel meer dan het gebruiken van een builder of het maken van een custom thema. Maar soms is maatwerk op de langere termijn een betere oplossing indien je website veel gecompliceerde functionaliteiten vraagt. Een bureau gaat altijd met je in overleg welk pad je het beste kunt bewandelen bij het maken van een nieuwe website.

Dit is wat je moet weten

Om erachter te komen wat je website gaat kosten zul je een offerte moeten opvragen. Om onverwachte kosten te voorkomen, is het van belang dat je een goede briefing opstelt. Eentje die duidelijk maakt wat je precies nodig hebt. Zorg bij een briefing ervoor dat de volgende elementen helder zijn:

  • Wat is het doel van je website? Wat hoop je te bereiken?
  • Wat is de doelgroep van je website?
  • Welke pagina’s komen op je nieuwe website?
  • Welke content/tekst moet aangepast worden?
  • Wil je in de toekomst zelf content kunnen plaatsen/aanpassen?

Doelen, strategie en merkbeleving

Het is belangrijk om te weten wat het doel van je website is. Wil je meer omzet door op je website specifieke producten aan te bieden? Of is het doel van je website om meer afspraken te generen? Beide doelen hebben een compleet andere ‘gewenste route’ die je bezoekers afleggen. Voordat je aan de slag gaat met je website is het dus raadzaam om helder te krijgen wat je wil bereiken met de nieuwe site.

Zodra het einddoel van je nieuwe website duidelijk is het slim om één extra check te doen alvorens je van start gaat: in hoeverre sluit je huidige merkidentiteit- en uitstraling aan op dat specifieke doel? Ambities veranderen, bedrijven groeien en de omzet stijgt. Het kan zomaar zijn dat de opgestelde identiteit niet meer past bij de huidige doelen van het bedrijf. Een praktijkvoorbeeld: Je wil een nieuwe doelgroep bereiken met je nieuwe website. In hoeverre is deze doelgroep afgestemd op deze nieuwe doelgroep? Een professioneel merkbureau kan je adviseren over dit proces.

Wat kost een professionele website?

Hoe pakken wij dat aan?

Dutchgraph® helpt je graag op weg. Op basis van een verkennend gesprek waarin we scherpe vragen stellen, elkaar leren kennen en samen uitzoeken wat precies het doel is van je nieuwe website zoeken we naar de juiste weg. Na deze oriëntatie volgt altijd een passende offerte voor het traject dat bij jou past. Dat gesprek kan bestaan uit een officiële kennismaking, een simpel belletje om te sparren of een complete briefing waarin duidelijk wordt wat je precies wil. Linksom of rechtsom, jij eindigt altijd met een state-of-the-art website waar iedere concurrent zenuwachtig van wordt!

Albert Einstein
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Nieuwsbrief

Elke maand tijdens het luchtalarm een nieuwsbrief ontvangen?🚨

Dutchgraph®

Bottelstraat 1, 6511XA Nijmegen

Voor al uw feesten en partijen

Neem contact op

Naar contact