HOEVEEL KOST EEN LOGO?
by Team Dutchgraph
15/12/2022
voorbeeld sterk logo kosten

Iedere dag zien we extreem veel logo’s. We staan hier lang niet altijd bij stil. Een kwartiertje boodschappen doen en je hebt honderden logo’s gezien. Niet alleen van de producten zelf, maar ook de fietsen buiten, de kleding van andere mensen in de supermarkt en de emblemen van de geparkeerde auto’s. Logo’s zijn altijd en overal aanwezig. Ze maken in één oogopslag duidelijk wie het merk is en welk gevoel zij willen uitstralen. Dat maakt dat je het logo direct herkent. Maar wat kost een logo? Want aan deze eigenschappen hangt logischerwijs ook een prijskaartje!

WANT HERKENNEN = ERKENNEN

Dat herkennen is van groot belang. Een sterk logo herken je in één oogopslag en blijft hangen nadat je het slechts een enkele keer hebt gezien. Zodra wij mensen iets herkennen krijgen wij een signaal van ons brein: “Dat ken ik!”! Om dit te bereiken moet je niet alleen goed nadenken over het logo, maar ook alles dat schuilgaat achter jouw logo, huisstijl en identiteit. Het logo is de kers op de taart van jouw branding. Maar het is raadzaam dat die taart door een echte vakman wordt gebakken!

LOGO //
KOSTEN //
FREELANCER //
MERKBUREAU //
LOGO GENERATOR //
UURTJE FACTUURTJE //
MENSELIJKHEID //
DOELEN //
logo Toblerone kosten

Het overbrengen van jouw stijl, jouw ambitie en wat je doet is namelijk best een opgave. Om te weten wat jouw merk uniek maakt en om dat over te brengen op bewust én onbewust niveau is authenticiteit en consistentie van groot belang. Dat zorgt immers voor geloofwaardigheid en vertrouwen! Om een start te maken met dit proces is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten indien je op zoek gaat naar een ontwerper voor jouw logo.

EEN (GRATIS) LOGO GENERATOR

Voor veel mensen begint de zoektocht naar een logo op Google. De (gratis) logo generators komen dan als eerste tevoorschijn. Je stopt je naam en branche in zo’n generator en je krijgt tientallen logo’s te zien in verschillende lettertypes en symbolen. Het nadeel is echter dat de willekeurigheid van een dergelijke generator kan zorgen voor een logo waar geen identiteit of gevoel achter zit. Het is snelle, (gratis) optie die kan zorgen voor een goede start indien er geen budget beschikbaar is voor een logo. Indien je verder bent en er budget vrijgemaakt kan worden kun je altijd nog kiezen voor een professionele ontwerper!

Even tussendoor: Zie jij ook de beer in het logo van Toblerone?

FREELANCERS

Indien budget vrijgemaakt kan worden is een freelance designer een goede optie. Het persoonlijke contact met een freelancer biedt de mogelijkheid om jouw verhaal mee te nemen in het logo. Ook is een freelancer vaak voordeliger dan een merkbureau. Een freelancer is doorgaans gespecialiseerd in één specifieke dienst. Dat betekent ook dat je voor meerdere expertises met meerdere freelancers moet werken. Dat kan een nadeel zijn t.o.v. een merkbureau, dat wel meerdere expertises onder één dak heeft.

EEN PROFESSIONEEL MERKBUREAU

Een professioneel merkbureau is gespecialiseerd in het achterhalen van jouw waarden. Samen met het merk zet een merkbureau doel aan de horizon om naartoe te werken. Vanuit de waarden en het karakter van het merk wordt een logo, kleurenpalet, lettertypes een grafische stijl neergezet die uitstraalt wie je bent en wat je wil zijn. Weet dat het log dan slechts een onderdeel is van het totaalplaatje en dat merk je ook in prijs. Deze complete merk uitstraling draagt wel weer actief bij aan het behalen van dat toekomstdoel. Voor een hogere prijs krijg je sturing en begeleiding in het waarmaken van jouw lange termijndoelen.

UURTJE FACTUURTJE OF VASTE PRIJS

Vanwege de ervaring en professionaliteit van een merkbureau kun je rekenen op een vaste prijs. Zodra op uurbasis gewerkt wordt kan het zo zijn dat men meer tijd nodig heeft dan verwacht. Dan is het vervelend als er onduidelijkheid ontstaat over de uiteindelijke prijs van het logo. Een merkbureau werkt doorgaans op offertebasis waardoor je nooit voor financiële verrassingen komt te staan. Ook kunnen zij je adviseren over hoe je het logo en de bijhorende identiteit tot leven wekt op je website of in je uitingen.

vrolijke vrouw papier kosten logo

WAT KOST EEN LOGO GEMIDDELD? 

  • Logo generator:      € 0,- tot € 150,-
  • Freelancers:            € 150,- tot € 900,-
  • Merkbureau:          € 1000,- en meer

Maar let op! Natuurlijk is dit afhankelijk van de omvang van het aangevraagde project. Wil je bijvoorbeeld een compleet brandbook waarin de ‘spelregels’ van jouw merk staan vastgelegd, dan wordt de prijs logischerwijs ook hoger. Een brandbook zorgt voor richting, duidelijkheid en afspraken waarmee iedereen in het bedrijf weet hoe het nieuwe logo en de huisstijl ingezet mag worden. Een nieuwe branding moet tenslotte ook in leven gehouden worden!

MENSELIJKE TOUCH

Wat ook van belang is bij de keuze voor een designer is de onderliggende connectie. Een goede klik hebben kan enorm veel invloed hebben op het resultaat van je logo en identiteit. Net als bij grafisch ontwerpers bestaan merk makers in vele soorten en stijlen. Om samen de essentie van jouw identiteit te vangen in een logo is plezier en enthousiasme zeer waardevol. Vanuit positieve, trotse energie komen de beste verhalen en kenmerken naar voren die duidelijk maken waarom jij uniek bent als ondernemer!

bmw high end auto kosten logo

WAAROM EEN LOGO €10.000,- KAN KOSTEN

 Voor grote bedrijven is het risico van een nieuw logo aanzienlijk hoger. Marketingbudgetten bevatten serieuze bedragen en indien het nieuwe logo moet verschijnen op bedrijfspanden, vervoersmiddelen of in extreme hoeveelheden wil een bedrijf zekerheid van een ontwerper. Om die reden wordt dan diepgaand onderzoek gedaan naar de bedrijfsvoering, de concurrentie, (gewenste) doelgroep en trends zodat de kans van een goedgeslaagde identiteit significant groter zijn. Dat is de reden waarom grote bedrijven ook grote bedragen neerleggen voor een nieuw logo met bijhorende identiteit en uitstraling.

SAMENGEVAT

De prijs van een logo hangt dus af van het budget, de keuze voor een ontwerper of een bureau en de omvang van het project waar het logo onderdeel van is. Daarnaast is het ook belangrijk om bij het maken van een keuze je gevoel te volgen. Welke partij voelt vertrouwd en lijkt echt te begrijpen wat je zoekt? Indien je de bovenstaande elementen duidelijk hebt voor jezelf ben je er klaar voor! De zoektocht naar jouw nieuwe logo kan beginnen!

 

Paul Rand - grafisch ontwerper
A logo derives meaning from the quality of the thing it symbolizes, not the other way around.

Nieuwsbrief

Elke maand met het luchtalarm een nieuwsbrief ontvangen? Dat kan binnenkort😱

Dutchgraph

Bottelstraat 1, 6511XA Nijmegen

Voor al uw feesten en partijen

Neem contact op

Naar contact

LAST BUT NOT LEAST: HOE PAKKEN WIJ DIT AAN?

Bij Dutchgraph gaan we altijd eerst in gesprek over ‘de vraag achter de vraag’. Waarom wil je een nieuw logo? Wat mag dat logo vertellen en op welke waarden is dat logo gebaseerd? We sparren over het merk, de wensen voor de toekomst en de doelen die je wilt bereiken. Op basis daarvan maken we een offerte voor een compleet nieuwe stijl die jouw nieuwe doelen draagt, afhankelijk van jouw wensen. We geven daarover altijd advies!

Nog even een leuke kijktip: Wat maakt een logo geweldig?

Wat maakt een logo geweldig?