KLEURPSYCHOLOGIE; DE WERELD VAN
by Team Dutchgraph
07/06/2021
kwasten kleuren palet verf

In de wereld van reclame en merkbeleving speelt kleurgebruik een grote rol. Merken beïnvloeden ons met kleuren in hun huisstijl of uitingen. Felle kleuren zoals geel en blauw gecombineerd worden bijvoorbeeld geassocieerd met goedkoop (Zeeman & IKEA). Op deze manier proberen bedrijven jou onbewust te beïnvloeden.

WAT IS KLEUR EIGENLIJK?

Kleur is in feite een frequentie. Ook wel trilling of golflengte genoemd. Het object dat we bekijken absorbeert bepaalde golflengtes van het zichtbare lichtspectrum. Het oppervlak van een tomaat neemt de meest korte en middellange golflengtes in zich op. Dat zijn blauwe, violette, groene, gele en oranje golflengtes. De rode golflengtes kaatsen terug in ons oog en voilà: Een tomaat is rood. De kleuren die we zien zijn dus kleuren die specifieke objecten niet in zich opnemen, maar het licht ervan terugkaatsen. Rechtstreeks onze ogen. Als je het zo bekijkt is een tomaat in feite alles, behalve rood!

GROEN //
BLAUW //
ROOD //
GEEL //
ZWART //
WIT //
ROZE //
PAARS //
drukwerk en kleurenpsychologie

DE KRACHT VAN KLEUR

Deze golflengtes hebben een enorme invloed op onze perceptie. Kleur kan een merk dan ook maken of breken. Soms verandert een merk haar kleuren o.a. vanwege maatschappelijke druk (zie het McDonals voorbeeld). Of een merk wil andere associaties losmaken met hun kleurgebruik. Concurrent Burger King haalde dit jaar een ‘blauwe swish’ uit hun logo. Dit zou geassocieerd worden met kunstmatige stoffen in het eten en daar wilde het bedrijf vanaf.[1] Ook designtrends kunnen de perceptie van kleur veranderen. Het is dus van belang dat de kleuren van jouw merk passen in het huidige trendlandschap.

KLEUR IN DE PRAKTIJK

Indien je kleuren on point zijn kan het échte werk beginnen! Want hoe weet je zeker dat deze kleuren ook tot hun recht komen op on- en offline uitingen? Daarvoor is het belangrijk om te weten: Er zijn twee manieren waarop een kleur gemaakt kan worden. Door middel van pigment (CMYK) of d.m.v. licht (RGB). Fysiek drukwerk wordt samengesteld op basis van pigment. Online uitingen neem je waar op een scherm. Deze kleuren zijn dus samengesteld op basis van het (achtergrond)licht.

CMYK staat voor: Ceyaan, Magenta en Yellow. Omdat je met deze tinten geen zwart kunt maken wordt daar zwart (de K van Key) aan toegevoegd. RGB staat voor Red, Green en Blue. Met deze drie kleuren licht kun je alle andere kleuren maken. In het geval van drukwerk is het materiaal waarop de kleur gedrukt wordt ook van belang. Mat kan een kleur veel chiquer maken. Glanzend zorgt voor een dynamische, volle kleurervaring. Hou daar altijd rekening mee indien je drukwerk wilt laten maken.

KLEUR = GEVOEL

Ons gevoelscentrum wordt hevig beïnvloed door kleur. Het is niet voor niets dat alles in de medische wereld spierwit is. Dat ziet er schoon en hygiënisch uit. Wel zo fijn als je de operatiekamer in moet! Van rood raken we opgefokt en krijgen we energie. Oranje staat voor positiviteit en blauw geeft ons een vertrouwd gevoel. Alle grote merken die je ziet communiceren een kleur met een rede. Ze willen dat jij een bepaalde perceptie van ze hebt. En kleur stuurt dat gevoel!

kleurenoverzicht en psychologie bekende logo's

KLEUREN THEORIE

Waarom heeft het gebruik van de juiste kleur zo’n grote meerwaarde voor je merk? Dat is vrij simpel. Indien je klant, bezoeker of doelgroep een ervaring heeft gehad met jou product, dienst of merk dan onthouden zij dit. Die ervaring zorgt in het brein voor een onbewuste associatie. Deze associatie zorgt voor een bepaalde perceptie op het merk. Indien deze perceptie, op onbewust niveau, bevestigd wordt door het juiste kleurgebruik ervaart deze persoon dat als vertrouwelijk! Zo heeft iemand, zonder dat hij/zij dat doorheeft, meer vertrouwen in jou als merk. Dat willen we toch allemaal?

OM JULLIE OP GANG TE HELPEN

Om te weten welke kleur bij je past is het van belang dat je weet welke associaties bij een kleur horen. Indien je de basiskleuren kent is het makkelijker om op gevoel de juiste keuze te maken. Twijfel je dan alsnog over je kleur? Laat het ons weten, dan krijg je een oprecht advies van ons! Om Marco Borsato een plezier te doen starten we met de kleur:

VANDAAG IS ROOD

Het bekendste ‘rode merk’ is natuurlijk Coca-Cola. Wist je dat rood hun kleur is geworden omdat in 1890 de vaten waarin zij hun siroop vervoerden roodgekleurd waren? Alcohol werd die tijd zwaar belast in de VS waardoor de douane de Coca-Cola vaten in één oogopslag kon onderscheiden van de alcohol vaten. Hoezo trekt rood direct de aandacht? Coca-Cola leerde dit al zeer vroeg!

ASSOCIATIES

  • Warm   /   Dominant
  • Krachtig   /   Agressief
  • Jeugdig   /    Gevaar
  • Romantiek   /   Ongeduldig

EEN ORANGE OETANG

In Nederland is Oranje natuurlijk onlosmakelijk verbonden met o.a. Koningsdag en het Nederlands Elftal. Oranje is daarnaast een kleur van vrolijkheid en optimisme. Onder ander Nationale Nederlanden, Ziggo en de ING hebben baat bij een optimistische uitstraling. Het maakt ze benaderbaar en vriendelijk. Het is een speelse kleur, maar laat je er niet door niet bespelen!

ASSOCIATIES

  • Creatief   /   Kinderachtig
  • Vrolijk   /   Goedkoop
  • Zomers   /    Jolig
  • Zelfverzekerd  /   Lichtzinnigheid

GREEN GOED IDEE

Het is al eerder besproken. Groen staat voor duurzaamheid, de natuur en het liefst een harmonie tussen die twee. In ons eerste blog meldden we al dat groen daarnaast geassocieerd wordt met financiën. ‘I need a dollar!’  kennen we immers allemaal, toch? Gelukkig kalmeert de kleur groen ons ook. Afhankelijk van wat je wil bereiken of uitstralen is groen dus een geschikte kleur!

ASSOCIATIES

  • Rustgevend   /   Hebzucht
  • Levendigheid   /   Jaloezie
  • Groei   /    Saai
  • Natuur  /   Futloosheid

I AM BLUE DA BA DEE

Da ba daa! Deze jaren ’90 hit kennen we allemaal. Blauw is over de hele wereld immens populair. Het maakt ons productief, het straalt vertrouwen uit en wordt gezien als integer. Het is niet voor niets dat de zakelijke- en IT markt doordrenkt is met blauwe logo’s. Indien je te lang wordt blootgesteld wordt aan blauw kan dat ook leiden tot depressieve gevoelens. Daar komt ook de term ‘feeling blue’ vandaan!

ASSOCIATIES

  • Loyaliteit   /   Gericht op status
  • Intelligentie   /   Zakelijk
  • Efficiëntie    /    Afstandelijk
  • Sympathiek  /   Depressiviteit

PURPLE RAIN

De kleur paars is een mengelmoes van rood en blauw en combineert dan ook de karakter-eigenschappen van deze twee kleuren. Het krachtige en vurige van rood wordt in een mix gegooid met stabiliteit en vertrouwen. Dit maakt van paars een creatieve kleur die veelal wordt geassocieerd met weelde, luxe maar ook spiritualiteit. Mits goed ingezet kun je met paars dus alle kanten op!

ASSOCIATIES

  • Luxe   /   Elitair
  • Verbeelding   /   Decadent
  • Inventief    /    Cheap
  • Spiritueel   /   Bijgelovig

‘T LEVEN GAAT NIET OVER ROZE

En toch is de naam ‘roze’ afgeleid van het Franse woord ‘rose’ dat naar de beroemde bloem verwijst! De kleur roze gaat dus wel degelijk over rozen. Vanwege de associatie met de bloem wordt roze van oudsher gezien als een optimistische, vrolijke en positieve kleur. Deze connotatie kom je in alle talen tegen. Bekijk jij het leven door een roze bril of zie jij de toekomst rooskleurig in?

ASSOCIATIES

  • Romantisch   /   Meisjesachtig
  • Zacht   /   Behoeftig
  • Charmant    /    Kinderlijk
  • Zoet   /   Cosmetica

ONCE YOU GO BLACK

You never go back! Sinds we met Dutchgraph voor een zwart met witte huisstijl hebben gekozen wijken we daar niet meer vanaf. Kleur geven we aan onze klanten! Zwart wordt over de hele wereld regelmatig als negatief gezien. Daar zetten wij graag iets positiefs tegenover! Zwart straalt autoriteit uit en dat wordt veel gebruikt door luxe-merken. Zeker in combinatie met wit zorgt zwart voor felle contrasten waarmee je lekker opvalt.

ASSOCIATIES

  • Gevestigd   /   Duister
  • Autoriteit   /   Bangmakerij
  • Rechtdoorzee    /    Laster
  • High-end   /   Kil


SAMENGEVAT

We weten nu dat kleur bestaat uit lichtfrequenties die wel of niet terugkaatsen op een oppervlakte. Hierdoor zien wij kleuren en maakt ons brein direct associaties bij het zien van bepaalde kleuren. Deze perceptie wordt door merken over de hele wereld gebruikt om een gevoel over te brengen! Als MERK MAKERS begrijpen wij dat als geen ander. Ga jij de kleuren van jouw merk eens onder de loep nemen na het lezen van dit blog? En welk gevoel krijg jij daar eigenlijk van? Check dit ook eens in je omgeving, dan kijk je niet alleen met je eigen roze bril! Wil je alvast experimenteren met kleur? Dan hebben we hieronder een kleine tutorial voor je. Enjoy!

Fifty Shades of Grey
Ja, dat zijn érg veel verschillende soorten grijs!
DIY - How to experiment with color on iPhone — Apple