HET BELANG VAN EEN STERK DESIGN
by Team Dutchgraph
03/05/2021
minimalistisch maar sterk design

In dit blog ontdekken jullie de kracht van grafisch ontwerp, beleving en hoe dat tot uiting komt bij een sterk merk. Kwalitatief design voldoet namelijk aan een aantal eisen en deze kennis delen wij graag met je. Wat kenmerkt een solide design en waarom zorgt dat voor meer beleving? En wat is de toegevoegde waarde van die totaalbeleving? Let’s find out!

WAT KENMERKT EEN STERK DESIGN?

‘Great design is always related to emotions.’. Het legt direct de essentie bloot van het belang van een goede branding. Het bevat emotionele commitment. Het onderliggende gedachtengoed achter een ontwerp bepaalt de ‘feel’ en uitstraling van het ontwerp. Een goede designer weet welke keuzes gemaakt moeten worden om dat gevoel over te brengen. Via dat gevoel raak je het onderbewustzijn van je (potentiële) klant. In datzelfde onderbewustzijn vindt ten slotte 95% van de aankoopbeslissingen plaats volgens Professor G. Zaltman. Beleving is dus van groot belang in alles dat je uitstraalt met je merk!

DESIGN //
ONTWERP //
BELEVING //
DETAILS //
VIJF PIJLERS //
CONSISTENTIE //
GEDACHTENGOED //
LOYALITEIT //
glazen dopper met strak design

MAAR WAT IS BELEVING DAN PRECIES?

Beleving is een woord dat in marketing en communicatie vaak voorbijkomt. Het woord beleving kent meerdere definities. Een voorbeeld: ‘Beleving is de manier waarop je iets ervaart of interpreteert’1. Een bewuste, al dan niet, innerlijke ervaring. Dat warme gevoel in je buik of die spontane glimlach op een onbewaakt moment is dus een gevolg van die innerlijke ervaring. Het maakt dat we gevoelsmatig een verbinding aangaan met hetgeen waarmee we op dat moment geconfronteerd worden. Deze onderbewuste connectie voelt vertrouwd en dat vertrouwen geeft mensen een goed gevoel!

HET BELANG VAN EEN TOTAALBELEVING

Die verbinding valt het meest op indien men heeft nagedacht over de totaalbeleving. Om dat te realiseren is een scherp oog op details zeer belangrijk. Een sterk merk communiceert consistent. Ons brein registreert meermaals deze details zodat het brein onbewust een sterke verbinding krijgt met het merk. Om een sterk voorbeeld te noemen: In Nederland is de Efteling hofleverancier van wonderlijke beleving. Je leest op hun website dat álles dat zij communiceren te toetsen is aan hun belangrijkste doel: Gasten laten ontsnappen aan de dagelijkse realiteit d.m.v. wonderlijke beleving.

Een mooi voorbeeld van hoe dit tot uiting komt zien we in het Efteling hotel. In dit hotel hebben sommige kamers een muizenholletje tussen de bedden waar een nieuwsgierig muisje haar neus om de hoek steekt. Dit is voor iedere bezoeker een uniek en onverwachts verrassingsmoment. Het zorgt voor die warme glimlach. Ook zie je in het Efteling park dat iedere prullenbak, lamp of ander detail is ontworpen op basis van de 5 pijlers van design. Dit maakt ze zo gedetailleerd! Al deze details vormen samen ‘de totaalbeleving’ van de Efteling. Maar wat zijn de 5 pijlers van design?

1 | Materiaal (Welke materialen kies je als ontwerper?)
2 | Constructie (Hoe is het verbonden met elkaar?)
3 | Functie (Wat is de functie van het ontwerp?)
4 | Betekenis (Welke betekenis heeft het ontwerp?)
5 | Markt (Welke markt dient het ontwerp?)

HOE PAS JE DEZE KENNIS TOE OP JE MERK?  

We weten nu dat het belangrijk is om consistent te zijn, op details te letten en beleving te genereren met de uitstraling van je merk. Maar hoe doe je dit? Het gedachtengoed achter je ontwerpkeuzes bepaalt de handvatten van het gevoel dat je wil overbrengen. Waar staat je merk voor? Welke karaktereigenschappen zijn typerend voor je merk en welke visie heeft jouw merk op de toekomst? En nog belangrijker: Wat ga je vandaag en morgen doen om dat doel voor de toekomst te bereiken?

Indien je dat inzichtelijk hebt gemaakt kun je onderzoeken welke uitstraling daarbij past. Ben je altijd rechtdoorzee en strak georganiseerd? Dan kun je beter niet voor een jolig, rond en vol lettertype kiezen. Dat komt dan minder goed over. Draait jouw merk om leiderschap? Dan is donkerblauw een geschikte kleur, dat wekt namelijk vertrouwen op. Mensen associëren voortdurend op onderbewust niveau en het is de kunst om de juiste associaties op te roepen. Doe je dat frequent, dan weten mensen altijd dat ze op je kunnen rekenen!

MERKEN VOOR DE MENSEN

Indien mensen op je rekenen betekent dat ook dat ze je vertrouwen. Een vertrouwensband opbouwen met je publiek is als merk veel waard. De waarden van het merk bepalen de visie waardoor jouw publiek zich daarbij aan kan sluiten. Forbes Magazine beschrijft het accuraat in een artikel: Mensen vinden het belangrijk om zich ergens mee te identificeren. Door het hebben van interactie met anderen ontdekken we in ons leven wat ons wel of niet aanspreekt. Tijdens dit proces onderzoeken mensen wat ze diep van binnen willen zijn.

En merken spelen daar handig op in. Zij stralen een specifieke levensstijl of visie uit waar mensen zich in herkennen. Fan zijn van een sterk merk is een manier om die gewenste kant van jezelf uit te dragen. Dankzij dit gevoel slaan sterke merken de brug tussen wat iemand daadwerkelijk is en wat diegene eigenlijk wil zijn. Het is dus niet voor niets dat sterke merken zoveel motivatie los kunnen weken bij hun publiek. Zo staat het dragen van Nike voor veel liefhebbers voor de jeugdige ‘Just Do It’ mentaliteit. Oftewel: Je dromen niet uitstellen maar gewoon aanpakken! Fascinerend toch?

Nike slogan Just do it sterk design
Roy. E. Disney - Executive Walt Disney
"It's not hard to make decisions once you know what your values are"

IN CONCLUSIE

Een gedegen ontwerp is gebaseerd op basis van de vijf pijlers van design. Het is dus veel meer dan een imponerende grafische verschijning. Het is het voertuig waarmee een sterk merk beleving toevoegt aan hun interactie met het publiek. Middels een solide design met onderliggende merkidentiteit maakt een merk voelbaar waar zij voor staan. Het merk vormt de reflectie van wat mensen ten diepste willen zijn. Een positieve bijdrage leveren aan deze ontwikkeling van mensen zorgt dus voor een zeer loyale fanbase. En loyale consumenten blijven hangen en doen sneller een vervolgaankoop. Zij blij, jij blij!

Bronnen:
1 – Encyclo, geraadpleegd op 03-05-2021

Beginning Graphic Design: Fundamentals