IN 5 STAPPEN JOUW 'WHY' OP PAPIER
by Team Dutchgraph
05/07/2021
gesprek why in 5 stappen

Een sterk merk heeft helder waarom zij doen wat ze doen. Wat is de achterliggende drive? We noemen dat het “Why” van een merk. Het heeft meerwaarde om dat scherp te krijgen. Een consistente boodschap uitstralen maakt dat je zelfverzekerd overkomt en mensen sneller fan van je worden. Vandaag bieden we je zes concrete stappen om te achterhalen wat de “Why” is van jouw bedrijf!

BUT WHY?

Iedere ondernemer kiest voor een eigen bedrijf vanuit een bepaalde overweging. Een briljant idee, een verlangen om eigen keuzes te maken of simpelweg omdat je het oneindig leuk vindt. Het is zonde als je doelgroep jouw drijfveren niet kent of terugziet in jullie merk uitstraling. Wie weet passen ze heel goed bij die van hunzelf. Voelen dat je hetzelfde belangrijk vindt zorgt direct voor een connectie. Voor vertrouwen. Maar hoe verwoord je deze drijfveren?

VRAGEN //
GRAVEN //
ONDERZOEKEN //
DRIJFVEREN //
MISSIE //
VISIE //
WOORDEN //
MINDMAP //
Schrijver Jesse aan het werk het why

STAP 1: VRAGEN = GRAVEN

Om jouw “why” te beschrijven is het belangrijk om te weten welke woorden passen bij jou als ondernemer. Om de juiste woorden te vinden moet je op onderzoek uitgaan. Wat doe je precies en hoe doe je dat? Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je het belangrijk vindt wat je doet. Waarom het waarde toevoegt. En vooral: Waarom heeft het meerwaarde omdat jij dat doet ten opzichte van anderen. Beantwoord deze vragen voor jezelf op papier.

STAP 2: VAN MIND NAAR MAP

Zodra je antwoorden hebt start je met een groot wit vel. Zet in het midden je bedrijfsnaam en zet je antwoorden daar verspreid omheen. Probeer vervolgens in steekwoorden bij je antwoorden te schrijven met welke achterliggende waarden passen bij dat antwoord. Vertrouwen? Optimisme? Gedreven? Alles dat in je opkomt mag je opschrijven. Als je klaar bent kijk je of bepaalde woorden vaker voorkomen dan andere en zet je deze op een los blad onder elkaar.

STAP 3: FIELDRESEARCH

Uit je omgeving kun je ook veel informatie halen. De oprechte mening van een ander is goud waard. Ga in gesprek met mensen in je omgeving, collega-ondernemers of bestaande klanten. Stel hen vragen over wat zij denken dat jouw drijfveren zijn. Of wat ze bij je vinden passen. Probeer goed door te vragen en uit te vogelen wat de overlap is in hun reacties. Leg deze bevindingen vervolgens naast je eigen antwoorden van stap 2.

STAP 4: ORGANISEER JE ANTWOORDEN

Indien je al deze informatie hebt verzameld kun je onderzoeken welke rode draad jou kenmerkt als ondernemer. Welke woorden komen veelvuldig terug? Zijn er veel verschillende woorden die iets vergelijkbaars betekenen? Probeer je antwoorden te categoriseren. Kijk of het lukt om +/- drie overkoepelende thema’s te vinden waaronder je de meest gegeven antwoorden kunt bundelen.

ladekast voor papieren

STAP 5: MAAK ER EEN GOED VERHAAL VAN

Als duidelijk is geworden welke waarden en woorden passen bij jouw drijfveren als ondernemer kun je gaan schrijven! Probeer het ontstaan van jouw bedrijf te beschrijven en waarom jullie nog steeds vol gas ervoor gaan. Check vervolgens of de antwoorden vanuit je mind & field research terugkomen in het verhaal dat je op papier gezet hebt. Als je het aandurft mag je het naar ons opsturen, dan kunnen we je bellen met feedback!

HET “WHY” EN DE CONNECTIE MET STORYTELLING

Maar waarom is het schrijven van jouw ‘why’ zo belangrijk? Tegenwoordig worden we overstelpt door reclameboodschappen en informatie. Dat zorgt voor een selectieve aandachtboog die slechts boodschappen oppikt die gevoelsmatig raken. Zodra het je raakt gebeurt dat in het informatieve deel, alsook in het emotionele deel van je brein. Een prikkel naar beide hersenhelften zorgt ervoor dat de boodschap beter blijft hangen!

Verhalen worden al sinds de oudheid gebruikt om informatie over te brengen. Sprookjes huisvesten normen en waarden en Griekse mythes staan bol van symboliek die hun geloofsovertuigingen laten zien. Hierdoor weten wij dat meerdere wegen naar Rome leiden, dat je alert moet zijn op Trojaans paarden en dat je voor 12:00 uur thuis moet zijn als je naar het bal gaat! Het “Why” van je merk kun je op deze manier ook delen middels een verhaal.

Oud verhaal storytelling

TEST JE TEKSTEN

Indien je verhaal duidelijk is ben je klaar om dat verhaal te delen met de wereld. Dat kan op je website, in een brochure of met andere communicatie uitingen. Om jouw tekst zo effectief mogelijk over te brengen moet je op een aantal dingen letten:

  • Wat is het doel van de uiting? (Informeren, tot actie aanzetten, overtuigen)
  • Welke mensen wil ik bereiken? (Doelgroep)
  • Op welke locatie wordt mijn uiting gezien? (In de trein, langs de snelweg)
  • Welk beeld staat op de uiting? (Welke foto’s of grafische indeling)
  • Wat is je tone-of-voice? (Gebruik je u/uw of jij/je)

Indien je rekening houdt met de deze vragen heeft je verhaal veel meer kans om te landen bij je doelgroep. Net als bij een succesvolle campagne is timing, sfeer en een passend taalgebruik van groot belang indien jouw merk haar drijfveren wil delen met de wereld. Je hoeft jouw ‘why’ en waarden niet altijd letterlijk te benoemen, maar zorg ervoor dat deze voelbaar zijn in het soort teksten dat je schrijft!

ALS LAATSTE WOORDEN

In dit blog hebben we je 5 stappen gegeven om zelf op zoek te gaan naar jouw ‘why’. Je weet nu waarom dat belangrijk is en hoe je de juiste woorden kunt vinden. Je hebt kunnen lezen wat de kracht is van storytelling en hoe dat helpt om je doelgroep te overtuigen. Ga lekker aan de slag, ontdek welke waarden jouw merk écht energie geven deel het met de wereld! Spreek je uit. Dan ontdek je vanzelf dat mensen je gaan volgen!

Steve Jobs
The storyteller sets the vision, values and agenda of an entire generation!
Vijf Storytelling tips van Pixar door Intermediar