WORD ZELF EEN CONTENT KING
by Team Dutchgraph
06/09/2021
de Dutchgraph content king

DE KRACHT VAN CONTENT

Want content = king! Het is een beroemde leus onder merk makers en marketeers. Maar wat is content? Het is de inhoud van de uitingen die jouw merk tot leven wekken. Van teksten en foto’s op je website tot aan video’s, brochures en illustraties. Content geeft jouw doelgroep de kans om geïnspireerd te raken, om contact te zoeken en uiteindelijk over te gaan tot een aankoop! Vandaag gaan we specifiek in op webcontent. Oftewel: de inhoud van je website!

HET BELANG VAN STERKE WEBCONTENT

Net als bij nieuwsgierige kinderen is het verstandig om eerst de ‘waarom’ vraag te beantwoorden. Sterke webcontent is namelijk niet voor niks van groot belang voor je merk. Allereerst omdat Google het waardeert als de inhoud van je website on point is. Een site met sterke, wisselende content komt bij Google eerder naar voren! Daarnaast biedt het kansen om potentiële klanten te overtuigen van jouw kennis, ervaring en expertise. Je content laat zien waar voor je staat, wat je kan en waarom jij het anders doet dan je concurrent.

LOGO //
KOSTEN //
FREELANCER //
MERKBUREAU //
LOGO GENERATOR //
UURTJE FACTUURTJE //
MENSELIJKHEID //
DOELEN //
lego kantoor content situatie

Om dat te bereiken is een solide basis nodig. De hoeveelheid online informatie is immers overweldigend. Het is van belang om je content af te stemmen op jouw doelgroep en het karakter van je bedrijf. Je kunt waardevolle informatie delen, maar wat is die informatie waard als het niet bij de juiste mensen terecht komt? Voordat je aan de slag gaat met jouw webcontent is het raadzaam om je doelgroep en identiteit helder te hebben.

5 HELPENDE VRAGEN OM CONTENT AF TE STEMMEN OP JE DOELGROEP EN IDENTITEIT 

  1. Welke groep mensen consumeert jouw content?
  2. Wat is het doel van jouw content?
  3. Wat is het lange termijn doel van jouw merk?
  4. Welke waarden wil jij overbrengen met jouw merk?
  5. Waar komen mensen met jouw content in aanraking?

De antwoorden op bovenstaande vragen maken duidelijk waar jouw content aan moet voldoen. Door te weten wat de toekomstvisie is van jouw merk kun je content slim inzetten om dat doel te bereiken. Indien je waarden duidelijk zijn kun je makkelijker keuzes maken in welke soort content je wil inzetten en weet je wat deze content moet uitstralen. Daarnaast is het voor de conversie belangrijk om te weten waar in het aankoopproces jouw potentiële klanten zich bevinden. Meer uitleg over deze customer journey vind je in de volgende video:

doelgroep analyse en customer journey

VAN HUIDIGE SITUATIE NAAR GEWENSTE SITUATIE

Indien je bovenstaande vragen goed in kaart hebt gebracht is het tijd voor een strijdplan! Nu je weet waar je content aan moet voldoen is het tijd voor een pas op de plaats. Welke content heb je momenteel op je website? Zijn dat lappen tekst? Of juist veel foto’s? Je kunt Google Analytics inzetten om te kijken welke pagina’s vaak bezocht worden en welke juist niet. Dat levert inzicht op over of informatie op de juiste plaats staat. Door je huidige content te inventariseren ontdek je vanzelf of dat past bij het doel dat je wil bereiken.

Misschien ben je al op de juiste weg, misschien heb je nog flinke stappen te maken. Een steuntje in de rug is altijd welkom bij het opzetten van je content. Wat ga je plaatsen? Hoe vaak ga je content plaatsen en hoe zorg je ervoor dat je content divers blijft? Een handig model om aan te houden is het Hub, Hygiëne en Hero content (3H) model, ontwikkeld door Google. Ook het online marketing platform Frankwatching heeft een content-model van 7 stappen opgesteld dat je op weg kan helpen naar een solide content strategie.

hub hygiene hero content model google

MET WELKE VORMEN VAN CONTENT KUN JE AAN DE SLAG?

Om aan de slag te kunnen met je content is het slim om inspiratie op te doen. Welk soort content kun je gaan maken? Om kennis te delen ligt een blogpagina voor de hand. De meeste mensen kunnen schrijven en daarmee ook hun kennis overbrengen. Met blogs kun je dit mooi inzetten. Let wel op: Een treffende webtekst schrijven vraagt kennis en expertise! Zorg dat je teksten bondig zijn, de essentie bevatten en goed te scannen zijn voor de vluchtige lezer.

Het kiezen van de juiste afbeeldingen is daarnaast van belang om je site visueel aantrekkelijk te maken. Kies jij voor een professionele fotoreportage? Dan is de kans het grootst dat je foto’s écht passen bij je merk. Je kunt ook foto’s bij elkaar zoeken op bv. Adobe Stock of illustraties laten ontwerpen door een grafisch ontwerper. Zorg te allen tijde voor beeldmateriaal dat past bij jouw identiteit.

vrouw met content map Dutchgraph

COMBINEER BEELD EN TEKST VOOR OPTIMAAL RESULTAAT

Het tactisch combineren van beeld en tekst zorgt, naast video, voor het beste resultaat. Een voorbeeld hiervan is een infographic. Informatie wordt op een grafische manier getoond en ondersteund door tekst waar nodig. Je kunt ook kiezen voor het plaatsen van een flyer, brochure of whitepaper op je website voor als je lekker uitgebreid wil uitweiden over een onderwerp. Een combinatie van beeld en tekst is voor het menselijk brein vaak beter te verwerken.

Saving the best for last: video! Videocontent is kostbaar en tijdsintensief om te maken maar zorgt voor het beste resultaat. Zowel bij de consument van je content als in de Google zoekresultaten. Een sterke video maakt emotie los en ‘entertaint’ ons brein optimaal terwijl we informatie verwerken. De combinatie tussen beeld, muziek en montage maakt dat een video doorgaans meer emotie losmaakt. Hierdoor wordt zowel je linker- als rechterhersenhelft getriggerd waardoor je de inhoud beter onthoudt!

Karen McGrane - content strateeg
Webcontent is the meat in the sandwich, not the icing on the cake!

Nieuwsbrief

Elke maand tijdens het luchtalarm een nieuwsbrief ontvangen? Dat kan binnenkort😱

Dutchgraph

Bottelstraat 1, XA Nijmegen

Voor al uw feesten en partijen

Neem contact op

Naar contact

TIJD OM AAN DE SLAG TE GAAN!

Heb je de bovenstaande tips in je zak? Nice. Dan kun je lekker aan de slag! Je hebt tools gekregen om een content planning op te stellen en je weet uit welke content je kunt kiezen om mee aan de slag te gaan. Het is van belang om écht tijd vrij te maken voor het creëren van content. De meeste gevestigde ondernemers zijn druk, hebben altijd veel te doen en dat kan ervoor zorgen dat het maken van content telkens wordt uitgesteld.

We raden aan om de balans op te maken en te bepalen hoe je hiermee aan de slag gaat. Levert het je energie op? Dan kun je prima zelf met content aan de slag. Wil je gewoon lekker doen waar je goed in bent? Dan kun je kiezen om samen met een bureau je content aan te pakken. Door samen te sparren en ieder hun eigen expertise te laten uitvoeren ontstaan doorgaans de mooiste dingen! En voor je het weet: Ben je volledig content.