KRIJG ÉCHT CONTACT MET JE DOELGROEP
by Team Dutchgraph
04/10/2021
doelgroep socializende mensen

Op je telefoon, op straat of thuis op de bank. Overal word je geconfronteerd met reclameboodschappen en communicatie uitingen. Van productverpakkingen en advertenties tot aan logo’s en prachtige verhalen. Sommige grijpen direct de aandacht en anderen gaan zomaar aan je voorbij. Je wilt uiteraard voorkomen dat het jouw boodschap is die aan je doelgroep voorbijgaat. Om die reden leren we je vandaag hoe je écht contact kunt maken met je doelgroep!

VAN FAN TOT AMBASSADEUR 

Om contact te krijgen met je doelgroep zijn een aantal factoren van belang. In de eerste plaats dien je te weten wie jouw doelgroep is. Is dat één duidelijke groep of heb je meerdere sub-doelgroepen? Welke stappen doorloopt deze groep alvorens ze een aankoop bij je doen of gebruik maken van je dienst? En hoe betrokken voelen zij zich eigenlijk bij jouw merk? Antwoorden op deze vragen helpt je om content te creëren die kopers verandert in fans en fans verandert in ambassadeurs. Mond-tot-mond reclame valt of staat bij het hebben van ambassadeurs en we weten allemaal: mond-tot-mond reclame is de beste reclame!

CONTACT //
DOELGROEP //
WAARDEN //
AUTHENTICITEIT //
PERSONA'S //
CUSTOMER JOURNEY //
IMPRESSIE //
EXPRESSIE //
Persona's dutchgraph

Omdat het zo belangrijk is om je doelgroep goed te kennen alvorens je met je communicatie aan de slag gaat is analytisch kijken naar je klantenbestand van groot belang. Uit welke regio komen ze? Wat voor een leven hebben ze? Zijn het mannen of vrouwen en welke leeftijd hebben zij? Welke thema’s zijn écht belangrijk in hun leven? Je kunt kijken naar je eigen ervaring van deze factoren, je kunt gaan graven in je bestaande databank óf je neemt een serie interviews af met enkele klanten om deze kenmerken op een rijtje te zetten.

PERSON(A) EN PERSOON B

Zodra je duidelijk hebt welke demografische kenmerken en intrinsieke motivaties jouw doelgroep kenmerkt kun je een ‘Persona’ opstellen. Dat is een uitgebreide beschrijving van een ‘fictief’ persoon die het gemiddelde van je doelgroep beschrijft. In dat persona kun je demografische kenmerken opnemen als leeftijd, geslacht, woonplek, inkomen en hobby’s. Maar je kunt ook kijken naar hun intrinsieke motivatie of met welke merken, apps en websites ze graag in aanraking komen.

Door per doelgroep segment een persona op te stellen zorg je voor sturing bij het maken van strategische keuzes. Een simpel voorbeeld: Stel, je persona heet ‘Rinus’ en hij voldoet volledig aan het profiel van jouw huidige óf gewenste klant. Dan kun je bij iedere reclame-uiting of strategische keuze jezelf afvragen: Wat vindt onze Rinus hiervan? Hierdoor ben je tijdig op de hoogte of een briljant idee de plank volledig misslaat. Het is tenslotte eerste gecheckt bij je doelgroep/persona!

doelgroep analyse en customer journey

SAMEN OP (KLANT)REIS 

Het is dus enorm belangrijk om je doelgroep goed te kennen. Zo kun je ze het beste bedienen én heeft de klant het meeste aan jou als merk! Dat is dus een win-win situatie voor beide partijen. Om samen met je klant te zorgen voor een mooie toekomst is het wel belangrijk dat je elkaar op de juiste plek ‘ontmoet’. Afwachten totdat je elkaar toevallig tegenkomt is zonde van je tijd! Daarnaast is het verstandig om invloed uit te oefenen op wanneer je de klant ontmoet in hun (aankoop)proces.

Een super gelikte actie afvoeren op klanten die je nog niet eens kennen is immers veel minder effectief dan wanneer klanten je wél kennen en nog in de twijfel fase zitten. Om inzicht te krijgen in de customer journey kun je verschillende modellen gebruiken. Het AIDA model is een zeer bekende. Daarnaast gebruiken veel marketeers het ‘See, Think, Do, Care-model’ van Google. Deze modellen laten je zien in welke fases je (potentiele) klant zicht bevindt tijdens het aankoopproces.  Vervolgens kun je op basis daarvan kijken welke uitingen jij het beste in kunt zetten om hen te bereiken.

zakenreis, businesstrip

BEN JE AUTHENTIEK OF NIET 

Naast het kennen van je klant, het snappen van de customer journey en het maken van de juiste content vergeten veel marketeers en bedrijven één enorm belangrijke factor: De geloofwaardigheid en authenticiteit van je communicatie.  Wil je dit onderzoeken? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Geloven mensen wat je zegt als merk?
  • Ben je consistent in je manier van spreken?
  • Welke waarden straalt je merk uit?
  • Hoe praat je over jouw branche en/of de wereld?
  • Kom je na wat je belooft?

Veel bedrijven roepen namelijk A, maar doen vervolgens B. En dat schaadt het vertrouwen dat mensen hebben in je bedrijf. Terwijl iemand ie altijd dezelfde dingen zegt, doet en vindt juist veel authentieker overkomt. Mensen zijn dan ook sneller geneigd om met partijen in zee te gaan die ‘menselijk’ zijn. Zij zijn geloofwaardig en mensen weten wat ze kunnen verwachten. Het kan van grote waarde zijn om vast te leggen wat je merk belangrijk vindt, waar je merk voor staat en welke uitstraling ervoor zorgt dat dit overkomt. Dát is de grote meerwaarde van een sterk merk! (Tekst gaat door na de afbeelding)

team dutchgraph
Jerry Allocca - digital marketeer
It's not about selling. It's about creating value for your audience.

Nieuwsbrief

Elke maand tijdens het luchtalarm een nieuwsbrief ontvangen?🚨

Dutchgraph®

Bottelstraat 1, 6511XA Nijmegen

Voor al uw feesten en partijen

Neem contact op

Naar contact

VAN IMPRESSIE NAAR EXPRESSIE 

Indien je vanuit je kernwaarden opereert en altijd dezelfde uitstraling hebt trek je mensen aan die bij je passen. Zij kunnen immers expressie geven aan hun eigen identiteit door te laten zien dat ze met jouw merk in aanraking (willen) zijn. Een simpel voorbeeld is het merk Apple. Hun waarden zijn o.a. design, innovatie en creativiteit. Door een iPhone te gebruiken kun jij aan andere laten zien dat jij deze elementen belangrijk vindt. Apple is hier enorm goed in én zeer consistent in hun merk- identiteit- en uitstraling. Het is dus erg belangrijk dat jij jouw waarden duidelijk communiceert.

Toon interesse in je doelgroep, verdiep je in thema’s die voor hen belangrijk zijn en maak voor jezelf duidelijk welke waarden jouw merk na wil streven. Indien je bovenstaande tips en informatie goed op elkaar weet af te stemmen komt vanzelf een dialoog op gang met je doelgroep. Ze voelen zich vertrouwd met het merk en delen daardoor sneller hun ervaring (mond-tot-mond reclame) én hun kritiek c.q. feedback (kansen om te groeien!). Door van een ‘ik en jij’ een ‘wij’ gevoel te creëren zorg je voor écht contact en zeg nou zelf, dat is toch wat de wereld nodig heeft!